TOKIÓ–(BUSINESS WIRE)–A Tokióban, Toyoshuban található teamLab Planets TOKYO múzeum megnyitásának harmadik évfordulóját bővítéssel ünnepli: július 2-án a múzeum egy új kerti területet nyit meg, ahová a teamLab alkotói közösség két interaktív kertet varázsolt.

Az új területen két kert nyílik meg a nagyközönség előtt: az egyikben a látogatók eggyé válhatnak a virágokkal, megmerítkezve a több mint 13 000 levegőben lebegő, élő orchidea illatában és látványában, valamint egy mohakert, tele furcsa, tojásdad alakú tárgyakkal, amelyek világítanak és hangokat adnak ki, ha az emberek vagy a szél meglöki őket.

A kilenc műalkotást (beleértve négy gigantikus teret és két kertet) bemutató teamLab Planets múzeum immerzív élményt kínál a látogatóknak, akik vízben sétálva járhatják be a tereket és a kertben eggyé válhatnak a virágokkal.

A teamLab Planets múzeum fő látványosságait bemutató videó: https://youtu.be/-uJTk_mRmUY

Amit a teamLab Planets-ről tudni kell…

A teamLab Planets egy különleges múzeum, ahol a látogatók vízben járva tekinthetik meg a műalkotásokat, és ugyanakkor egy kert is, ahol az oda belépők eggyé válhatnak a virágokkal. A múzeumban összesen tíz műalkotás tekinthető meg, beleértve négy hatalmas, installációkkal teli teret és két kertet.

A látogatók számára, akik a többi látogatóval együtt megmerítkeznek az ezekben a hatalmas terekben található, fantasztikus műalkotásokban, szinte eltűnnek a határok a saját testük, a többi látogató és a műalkotások közt, és a világ egyetlen folytonosan változó élményfolyammá válik, amelyben egy újfajta, határok nélküli kapcsolatot fedezhetnek fel önmaguk és a világ között.

A látogatók mezítláb lépnek be a kiállítási területre, és a többi látogatóval együtt teljes testükkel részeseivé válhatnak a művészeti alkotásoknak a hatalmas terekben.

Részletes információk a kiállításról: planets.teamlab.art/

[Kerti terület (2 kert installáció)]

Lebegő virágok kertje; A virágok és én ugyanarról a tőről származunk, a kert és én egyek vagyunk

teamLab, 2015, Interaktív kinetikus installáció: Endless, hang: Hideaki Takahashi

https://planets.teamlab.art/tokyo/ew/ffgarden_planets/

Ebben a lebegő virágokkal teli kertben háromdimenziós virágok hatalmas tömege várja a látogatókat.

A világok felszállnak az emberek feje fölé, és amikor az emberek megmozdulnak, a virágok leereszkednek hozzájuk. A műalkotásnak helyt adó teret teljesen betöltik a virágok, azonban amikor felszállnak és leereszkednek, különleges kapszulákat alkotnak, melyeknek középpontjában az egyes látogatók vannak. Így a látogatók szabadon bejárhatják a háromdimenziós virágokkal teli hatalmas teret. Ha eközben más látogatók útjába kerülnek, kapszuláik összekapcsolódnak, és egyetlen teret alkotnak.

A Zen kerteket a hagyományok szerint Zen papok csoportjai számára hozták létre arra a célra, hogy folyamatosan képezve magukat megtanulhassanak eggyé válni a természettel. Létezik egy kínai “Zen k?an” (olyan kérdés vagy történet, amely a Zen papok teológiai képzésének része), amely a “Nansen virága” nevet viseli. Egy Rikukô Taifu nevű ember, miközben Nansennel beszélgetett, azt mondta: “Jô Hoshi szerint ‘A menny és én ugyanarról a tőről származunk. A különféle dolgok és én ugyanabból az anyagból vagyunk.’ Milyen csodálatos is ez! Nansen, a kert egyik virágjára mutatva azt mondta: “Az emberek manapság úgy látják ezt a virágot, mintha álmodnának.”

Az ezt a műalkotást megtekintő emberek elmerülnek a virágok adta élményben, eggyé válva a kerttel. Amikor az emberek eggyé válnak a virágokkal, és rájuk néznek, a virágok visszanéznek rájuk. Ily módon életükben először az emberek valójukban láthatják a virágokat.

A levegőben lebegő virágok álélősködő (epifita) orchideák. Az epifita növények rendkívül gyakoriak az orchideák családjában, és az epifita orchideák képesek föld nélkül megélni, mivel a levegőből szívják fel a vizet. A műalkotás részét képező virágok élnek, növekednek és virágoznak, napról napra változva.

Az orchideák tudomásunk szerint a növények közt az utolsóként jelentek meg a Földön. A talajt már más növények borították be, így az orchideák az evolúció során úgy fejlődtek, hogy meg tudjanak élni a sziklákon és a fákon, ahol más növények nem tudtak fennmaradni. Az orchideák igen rövid idő alatt alkalmazkodtak és elterjedtek, és jelenlegi ismereteink szerint csak a vadon élők fajok száma mintegy 25 000 – 30 000. Az orchideáknak több fajtája van, mint bármely egyéb növénynek. Sok fajta azonban veszélyeztetett az élőhelye fokozatos elvesztése és az emberi igények növekedése következtében való túlzott begyűjtésük miatt.

Az orchideák magjai porszemcse nagyságúak, és csak éretlen embriókat tartalmaznak, magbél nélkül, valamint igen kevés tárolt tápanyagot. A természetben a magok kicsírázásához egy bizonyos gombafajtával való szimbiózisra van szükség, és ez a szimbióta gomba biztosítja a tápanyagokat. A magvak nem rendelkeznek a kicsírázáshoz elegendő tartalék tápanyaggal, ezért segítség nélkül nem tudnak kicsírázni, ami látszólag ellentmond mindannak, amit egy magról gondolunk. A magoknak normál esetben a növénycsemeték kicsírázáshoz szükséges tápanyagot tartalmazó raktárnak kell lenniük, de a Földön élő orchideafajok úgy tűnik, nem ebbe az irányba fejlődtek. Elgondolkodtató, vajon milyen utakat jár be az evolúció.

Az orchideákról ismert, hogy együtt fejlődtek bizonyos virágpor-szállító rovarokkal, és úgy hisszük, még manapság is fejlődnek. Az időpont, amikor a műalkotás részét képező virágok illata megerősödik, eltérő, attól függően, hogy a partnerükként szolgáló rovarok mikor aktívak. Ez okból a műalkotás illata a nap minden szakában folyamatosan változik.

Rezonáló mikrokozmoszok mohakertje – Megtestesült fény, szín, napkelte és napnyugta

teamLab, 2021, Interaktív kinetikus installáció: Endless, hang: Hideaki Takahashi

https://planets.teamlab.art/tokyo/ew/resonating_microcosms_mossgarden_planets/

Napkeltekor a tojásdad alakú tárgyak elkezdik tükrözni a körülöttük lévő világot. Ha egy ember vagy a szél meglöki őket, a tojások eldőlnek, majd visszabillennek, és közben rezonáló hangot adnak ki. A körülöttük lévő többi tojás szép sorban, egyik a másik után válaszol társuk hangjára, ugyanazon a hangon rezonálva.

Napnyugtakor a tojások fényleni kezdenek. Ha egy ember vagy a szél meglöki őket, a tojások eldőlnek, majd visszabillennek, és közben rezonáló hangot adnak, valamint az annak a hangnak megfelelő színt bocsátanak ki. A körülöttük lévő többi tojás szép sorban, egyik a másik után válaszol társuk hangjára, ugyanazon a hangon rezonálva, és ugyanazt a színt sugározva magából.

Ha a szél elül, vagy az emberek nem érnek hozzájuk, a tojások lassan villogni kezdenek. Mivel a tojások színét a fény adja, akár 61 különféle színben képesek pompázni.

[Az alábbi műalkotások még megtekinthetők]

A koi pontyok és az emberek közös rajza a vízfelszínre – a végtelenség élménye

teamLab, 2016-2018, Interaktív digitális installáció, Endless, hang: Hideaki Takahashi

Műalkotás: https://planets.teamlab.art/tokyo/ew/koi_and_people/

A műalkotásról készült videó: https://youtu.be/qAebQICA-fE

A végtelen kristályvilág

teamLab, 2018, Fényszobrok – interaktív digitális installáció, LED, Endless, hang: teamLab

Műalkotás: https://planets.teamlab.art/tokyo/ew/infinite_crystaluniverse/

A műalkotásról készült videó: https://youtu.be/b0BboQnqT_4

Lebegés a szálló virágok világában

teamLab, 2016-2018, Interaktív digitális installáció, Endless, hang: Hideaki Takahashi

Műalkotás: https://planets.teamlab.art/tokyo/ew/fitfuof/

A műalkotásról készült videó: https://youtu.be/ZCFsCHLGFlM

A 3 dimenziós lét kiterjesztése az űr átalakításakor – 3 összeolvasztott szín és 9 elmosódott szín, szabad lebegés

teamLab, 2018, Interaktív digitális installáció, Endless, hang: Hideaki Takahashi

Műalkotás: https://planets.teamlab.art/tokyo/ew/transformingspace/

A műalkotásról készült videó: https://youtu.be/je04z4596Xc

*A fent felsorolt négy hatalmas műalkotásnak helyt adó tereket magába foglaló teamLab Planets egy különleges múzeum, ahol a látogatók vízben sétálva tekintik meg a kiállítást, valamint egy kert, ahol eggyé válhatnak a virágokkal.

[Összefoglaló a kiállításról]

teamLab Planets TOKYO

https://planets.teamlab.art/tokyo/

#teamLabPlanets

A kiállítás időtartama: 2018. július 7. – a 2022. év vége

Helyszín: teamLab Planets TOKYO (6 Chome-1-16 Toyosu, Koto City, Tokyo)

Nyitva tartás:

Június: hétfő – péntek: 10: 00 – 18: 00 / szombat, vasárnap, ünnepnap: 09: 00 – 19: 00

*Belépés legkésőbbi időpontja: 30 perccel a zárás előtt.

Július: hétfő – péntek: 10: 00 – 20: 00 / szombat, vasárnap, ünnepnap, valamint július 22. – július 31.: 09: 00 – 20: 00

Belépés legkésőbbi időpontja: 1 órával a zárás előtt.

Zárva: július 1. – július 20.

Belépés:

Belépőjeggyel

Felnőtt (18 éves és idősebb): 3200 japán jen

Egyetemi hallgatók / Kereskedelmi iskolák diákjai: 2500 japán jen

Általános iskolás tanulók / Középiskolás tanulók: 2000 japán jen

Gyermekek (4 és 12 év között): 800 japán jen

Idősek (65 éves és idősebb): 2400 japán jen

Kedvezményes jegy fogyatékkal élők számára: 1600 japán jen

teamLab Planets TOKYO jegyvásárlás: https://teamlabplanets.dmm.com/en

*A belépési feltételek és a kiállítás nyitva tartása változhatnak. Kérjük, a legfrissebb információkért látogasson el a kiállítás hivatalos honlapjára.

Hivatalos oldalak a közösségi médiumokban:

Instagram: https://www.instagram.com/teamlab.planets/

Facebook: https://www.facebook.com/TL.Planets/

Twitter: https://twitter.com/teamLabPlanets

A COVID-19-járvány terjedésének megelőzését szolgáló intézkedések:

Bevezetésre kerültek különféle, a fertőzés megelőzését szolgáló intézkedések, mint péládul a belépésre vonatkozó korlátozások. Kérjük, a részletes információkért látogasson el a következő weboldalra:

https://teamlabplanets.dmm.com/en/covid-19

[Sajtóanyagok]

https://goo.gl/tQXMLm

[Médiakapcsolatok]

https://goo.gl/forms/fqn8DmGV8WWIntP53

[PLANETS Co., Ltd.]

A teamLab Planets TOKYO múzeum és a múzeumban üzemelő éttermek létesítménykezelő vállalata.

Cím: Tokyo Nihonbashi Tower 26F, 2-7-1 Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo

[Amit a teamLabről tudni kell…]

A teamLab (alapítás éve: 2001) egy nemzetközi alkotói közösség, amelynek tagjai számos művészeti és tudományágat képviselő szakemberek (művészek, programozók, mérnökök, CG animátorok, matematikusok és építészek), akiknek közös alkotásai sajátságos világgá olvasztják össze a művészeteket, a tudományt, a technológiát és a természeti környezetet. A teamLab célja az ember és a világ közt létrejövő új kapcsolatok és új percepciók feltérképezése a művészet eszközeivel. Ahhoz, hogy megértsék a körülöttük lévő világot, az emberek külön entitásokra osztják fel azt, melyeket határok választanak el egymástól. A teamLab ennek a látásmódnak a megváltoztatásával az ember és a világ közti kapcsolatot befolyásoló, az idő folytonosságát elrejtő határokat szeretné feloldani. Minden egyetlen, hosszú, törékeny, és ugyanakkor csodálatos, határtalan folytonosság.

A teamLab számos kiállítást rendezett a világ különböző városaiban és tájain, ideértve többek közt New Yorkot, Londont, Párizst, Szingapúr, a Szilícium-völgyet, Pekinget, Taipeit és Melbourne-t. A teamLab 2018 júniusában állandó múzeumot nyitott (teamLab Borderless) Odaibában, Tokióban és 2019 novemberében Shanghai Huangpu kerületében (teamLab Borderless Shanghai). A hatalmas, immerzív élményt adó kiállítás (teamLab Planets) Toyosuban, Tokióban 2022 végéig tekinthető meg. A nagy ívű állandó kiállítás (teamLab SuperNature) zártkörű megnyitására 2020 júniusában, Makaóban került sor. A teamLab Éves élet-munka kiállítása (VOLVO teamLab: A Forest Where Gods Live [Egy erdő, ahol az istenek élnek]) Mifuneyama Rakuenben, Takeo Hot Springs-ben, Kiushuban július 16-tól lesz megtekinthető.

A teamLab munkái a következő múzeumokban/gyűjteményekben tekinthetők meg: Kortárs Művészeti Múzeum (Museum of Contemporary Art), Los Angeles, Art Gallery, New South Wales, Sydney; Art Gallery, Dél-Ausztrália, Adelaide; Ázsiai Művészetek Múzeuma (Asian Art Museum), San Francisco; Ázsiai Társadalmi Múzeum (Asia Society Museum) New York; Borusan Kortárs Művészeti Gyűjtemény (Borusan Contemporary Art Collection), Isztambul; National Gallery of Victoria, Melbourne; valamint Amos Rex, Helsinki.

A teamLab képviselői a Pace Gallery, a Martin Browne Contemporary és az Ikkan Art.

teamLab: https://www.teamlab.art/

Instagram: https://instagram.com/teamlab/

Facebook: https://www.facebook.com/teamLab.inc

Twitter: https://twitter.com/teamLab_net

YouTube: https://www.youtube.com/c/teamLabART

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *